Waarop letten bij een testrit?

Dus je bent verliefd op de looks van een bepaalde tweewieler. Geen probleem, dat overkomt iedereen … Maar hoe pak je een testrit aan? En hoe weet je zeker of je enkel betoverd bent door het uiterlijk, dan wel dat dit de ware voor je is? Rijd maar even met ons mee.

Een testrit boeken is eenvoudig. Via een online formulier of een telefoontje naar een verdeler bij jou in de buurt, reserveer je een demovoertuig voor een uurtje - of mogelijk iets langer. Hierbij krijg je eerst een woordje uitleg over de technische aspecten en dan is het aan jou. Voor je de baan op gaat, controleer het voertuig nog eens grondig op mogelijke schade, dat voorkomt onprettige discussies achteraf. Daarna kan je rustig vertrekken.

Huiswerk gemaakt?

Het belangrijkste werk maak je immers vooraf. Stel jezelf de vraag wat er voor jou het belangrijkste is in het dagelijks gebruik. Schrijf een aantal belangrijke punten op, die je dan zeker niet vergeet te checken tijdens de rit. Dit kan gaan van het motorkarakter of de vering (is er wel voldoende comfort?) tot praktische zaken zoals voldoende opbergruimte onder het zadel van je scooter.

Aarzel niet om het voertuig al na een paar kilometer van je testrit even aan de kant te zetten en alles nog eens rustig te overlopen. Kan je het dashboard makkelijk aflezen? Weet je waarvoor alle knopjes dienen? Voelt de motor goed aan? Stel bewust deze vragen en wees niet te beroerd om aan jezelf toe te geven als je ergens ontevreden over bent. Iedere ervaren rijder kwam ooit wel eens teleurgesteld terug van een testrit; daar is helemaal niets mis mee. Zo voorkom je immers teleurstelling na de aankoop.

Neem de tijd

Heb je nog twijfels? Rij dan gerust een stuk verder en probeer tegelijkertijd wat zaken uit die je in de toekomst nog denkt tegen te komen. Zoek eens een file op, trek de binnenstad in, doe een stukje snelweg, parkeer een paar keer. Alles gelukt? Dan tank je het voertuig weer bij en retourneer je het.

Nu komt immers het moeilijkste deel van de testrit: de evaluatie. De meest gestelde vraag na een testrit is: “En, hoe was het?”, een vraag die je bijna onmogelijk on the spot kan beantwoorden. Een tip? Noteer de plus- en minpunten meteen na de rit op een briefje of je telefoon. Zo kan je je originele checklist helder overlopen. Neem vooral je tijd voor je een bestelbon ondertekend. De liefde van je leven kies je niet onbezonnen …

Zo, nu is het aan jou: doe je huiswerk, boek de test en hopelijk vind je de scooter van je leven!