Voorschriften op de baan

Wie de overstap maakt van een fiets of 50cc scooter naar een 125cc, moet enkele spelregels volgen. We overlopen de belangrijkste voorschriften die van toepassing zijn in het Belgische verkeer.

Proficiat! Je hebt je eerste 125cc aangekocht of informeert je volop voor de aankoop van zo’n handige pendelmachine; binnenkort maak je ritjes zonder file of parkeerstress. Maar voor je zover bent, zijn er enkele belangrijke spelregels die je moet respecteren. 

CE-goedgekeurde helm

Dat een helm verplicht is, weten de meeste mensen wel. Maar minder bekend is het dat zo’n blutsmuts een CE-keuring moet hebben. Vergeet die legerhelm van je grootvader en vraag bij je motor- of scooterverdeler meteen naar een gepaste, moderne helm. Die dingen hebben een houdbaarheidsdatum van zo’n 7 jaar; daarna laat de schokbestendigheid te wensen over. Bescherm jezelf dus correct, en bespaar niet op een helm.

Beschermende kledij

Wat je kledij betreft worden de regels wat vager. In principe mag je de weg op zolang je volledig bedekt bent en schoenen tot boven de enkels draagt. In theorie zijn een paar stoffen All-Stars en een lange pyjama dus al geschikt volgens de letter van de wet. Maar we denken liever praktisch en veilig. Draag dus liever een motorpak met beschermende delen, of op z’n minst een motorvest en stevige lederen laarzen. Alles wat waterdicht is, is in ons Belgenlandje mooi meegenomen. Vergis je tenslotte niet in je handschoenen, want je handen zijn meestal de eersten om de klap op te vangen als het toch eens misloopt. Kies voor stevige lederen motorhandschoenen en bewaar die stoffen skihandschoenen liever voor de wintervakantie.

Spelregels in het verkeer

Goed gekleed? Dan ben je klaar voor het verkeer, waarbij we nog twee belangrijke zaken noteren. Als scooterrijder wil je tenslotte files omzeilen, al moet je daarbij je snelheid beperken tot 50km/u of 30km/u in de zone 30. Wanneer je andere weggebruikers voorbij rijdt mag je snelheid maximaal 20km/u hoger liggen dan die van het tragere autoverkeer. Dit leer je zelf snel inschatten, maar het is belangrijk om in het begin op veilig te spelen en geen risico’s te nemen.

Ook voor het parkeren zijn er voorschriften: hou steeds minstens 1,5m vrij op de stoep, zodat het voetgangersverkeer er ongestoord langs kan. En let - uiteraard - op verkeersborden die aangeven dat je ergens niet mag parkeren.