Tips voor een vlotte rijtechniek

Het mag een beetje vooruitgaan? Uiteraard, waarom koop je anders een tweewieler die vlot door het verkeer snijdt! Met deze tips krijg je een zo veel vertrouwen in jouw scooter of motor.

Tip #1 – Wees extra opmerkzaam

Is je motor technisch in perfecte staat? Mooi zo, dan is er enkel nog werk aan het belangrijkste onderdeel: de rijder. Hoe goed je ook al denkt te kunnen rijden, elke dag is een schooldag en dat merk je iedere keer je de weg op gaat. Onze eerste tip is dan ook eenvoudig: leer nauwlettend te kijken. Niet enkel mooi door de bocht kijken om de ideale rijlijn uit te kiezen, maar ook met je perifere zicht om gevaarlijke verkeerssituaties in te schatten. “Ik had het niet gezien” is de meest gehoorde uitspraak na een verkeersongeval, dus extra aandacht voor wat je ziet kan ervoor zorgen dat het jou niet overkomt.

Tip #2 – Slimme remtechniek

De tweede tip is moeilijker dan hij klinkt: gebruik je remmen. Nee, niet gewoon remmen om tot stilstand te komen. Leer je remmen écht te gebruiken en voel de gripgrens van je banden aan. Je weet pas hoe snel je motor tot stilstand kan komen als je een noodstop moet maken, dus dan helpt het als je dit regelmatig even oefent. En dan bedoelen we zeker niet in het verkeer waar je een achterligger kan verrassen! Rij even naar een verlaten plek en probeer om zo snel mogelijk tot stilstand te komen zonder (!) dat je ABS in werking treedt. Eerst tegen 30km/u, dan 50, dan 70 en zo verder. De remkracht van jouw tweewieler zou je wel eens kunnen verbazen.

Tip #3 – Gradueel versnellen

Nu we alles zien en strak kunnen remmen, is het pas tijd om gas te geven. Leer hierbij rustig opbouwen, maar zonder schrik om af en toe voluit te rijden als de situatie zich ertoe leent. In de bochten is het vooral een kwestie van gradueel opbouwen. Rij nooit verder dan je ‘kan kijken’ en profiteer van de bochten om onder de hellingshoek in één mooie beweging het gas open te draaien. Voelt het allemaal wat houterig en stotterend aan? Alleen oefening baart kunst. Elke rijder begon ooit tegen lage snelheden met kleine hellingshoeken. De kunst blijft om te kijken waar je naartoe gaat en je niet te veel laten afleiden door andere verkeersgebruikers of zaken naast de weg.

Het belangrijkste advies? Probeer niks te overhaasten. Oefen je skills, maar forceer jezelf nooit en hou steeds rekening met andere weggebruikers. Wie nodeloze risico’s neemt, komt zichzelf ongetwijfeld een keertje tegen. Doe het dus rustig aan en zoek regelmatig een veilige omgeving op om aan je zelfvertrouwen te werken. Dan geniet je achteraf extra van je trips!