Techniek: rijden door de stad

Word je al zenuwachtig als je denkt aan druk stadsverkeer? Of ben je al een file-filterende held op wielen? Met deze tips til je je rijkunsten in de binnenstad naar een hoger niveau en krijg je in geen tijd meer zelfvertrouwen op je scooter.

Geen betere plek om je bewust te worden van je positie als zwakke weggebruiker dan in de stad. Hoe meer mensen in de stad, hoe moeilijker het soms wordt om jouw plekje in de verkeersjungle veilig op te eisen. We overlopen 5 belangrijke aandachtspunten die jouw veiligheid en die van je mede-weggebruikers zullen verhogen. Volg even mee.

1) Kijken, en nog eens kijken

De mees gebruikte uitspraak na een licht verkeersongeval? “Ik had het niet gezien.” In de drukte van de binnenstad ben je als weggebruiker snel afgeleid. Focus op de weg, maar leer ook je perifeer zicht te gebruiken om andere weggebruikers te spotten. En vergeet uiteraard je spiegels niet. Wordt het allemaal wat te veel? Dan is er tip 2.

2) Pas je snelheid aan

Mensen vergeten al wel eens dat je niet altijd en overal de maximale snelheidslimiet moet rijden. Wordt het te druk in de zone 50? Niks houdt je tegen om je snelheid aan te passen aan de omstandigheden. Staat het verkeer stil? Filter dan door de file aan een tempo waar jij je comfortabel bij voelt. En hou ook rekening met tip 3.

3) Laat je niet opjagen

Mensen maken sneller fouten wanneer ze gehaast zijn. En al helemaal als iemand hen op de vingers staat te kijken. Laat je dus nooit opjagen door andere weggebruikers. Toeteren, flikkeren met de grootlichten, zelfs roepen, …het is helaas dagelijkse realiteit, maar het blijft een absolute waarheid dat enkel de kalmte je kan redden. De verkeersveiligheid en je eigen veiligheid staan altijd voorop.

4) Gezien worden

Het is een kunst om alles in het verkeer gezien te hebben en gevaarlijke situaties correct in te schatten. Maar gezien worden wanneer je zelf iets gemist hebt, is minstens even belangrijk. Gebruik je knipperlichten correct, kies een juiste positie op je rijvak en maak waar mogelijk oogcontact met andere weggebruikers. ’s Nachts gebruik je natuurlijk je verlichting, maar overweeg zeker ook aan retro-reflecterende kledij om nog beter op te vallen.

5) Ook parkeren is een kunst

Het verkeer stopt niet zodra je van je scooter afstapt. Zet je voertuig daarom steeds op een veilige plek, zowel om diefstal te voorkomen, als om het verkeer niet te hinderen. Laat minstens 1,5m ruimte op het voetpad voor een vlotte doorgang en zet de scooter steeds op dubbel slot. SYM scooters beschikken over een stuurslot, al is een schijfremslot of aparte ketting zeker geen overdreven luxe. Je steekt ze immers gemakkelijk weg onder het zadel.